Kort om arbeidsgiver
Med mottoet «Sammen i Bydel St. Hanshaugen», jobber vi for å skape et trygt og godt lokalsamfunn med gode levekår for alle. Bli bedre kjent med oss.
Arbeidsplassene i Oslo kommune skal preges av mangfold, og våre ansatte skal gjenspeile byens befolkning. Vi oppfordrer alle som er kvalifisert til å søke jobb hos oss uansett alder, funksjonsevne, kjønn, seksuell orientering, religion eller etnisk bakgrunn.Oslo kommune legger vekt på å tilrettelegge arbeidsforholdene dersom du har behov for det.
Bydel St. Hanshaugen har en ledig fastlegehjemmel, for tiden knyttet til St. Olav medisinske senter, St. Olavs gate 3C, 0165 Oslo.
St. Olav medisinske senter er et veldrevet fastlegekontor med totalt 5 fastlegehjemler, med erfarne allmennleger. Legesenteret har erfarne medarbeidere og godt utstyrt laboratorium. Legesenteret benytter CGM journalsystem og Norsk Helsenett.
Den utlyste hjemmelen har per i dag har et listetak på 1750 pasienter. Nærmere informasjon om legesenteret og betingelser fås ved henvendelse til Jens de Besche på telefon 400 480 95 eller mail Jens@debesche.net
Arbeidsoppgaver
- Fastlege i uselektert praksis
- Nært samarbeid med bydelens øvrige helsetjenester
- Fastleger kan iht. Rammeavtalen pålegges offentlig legearbeid i inntil 7,5 timer per uke
- Fastleger må iht. fastlegeforskriftens § 23 kunne gi tilbud om hjemmebesøk
Kvalifikasjoner
Erfaren allmennlege, fortrinnsvis spesialist i allmennmedisin, ev. godt påbegynt spesialisering og / eller lang erfaring fra uselektert praksis
Personlige egenskaper
- Det legges vekt på personlig egnethet, som evne til samarbeid og gode koordinerings- og kommunikasjonsevner
- Gode norskkunnskaper, muntlig og skriftlig, er en forutsetning
- Det stilles krav til politiattest
Vi tilbyr
- Individuell fastlegeavtale etter Rammeavtalen mellom Oslo kommune og Den norske legeforening om privat allmennpraksis i fastlegeordningen i kommunen, samt fastlegeforskriften.
- Godt samarbeid mellom fastleger og bydel
- ALIS-avtale for Lege i Spesialisering i Allmennmedisin, som blant annet inkluderer refusjon av kursutgifter som ikke dekkes av utdanningsfond II, og praksiskompensasjon for utdanningsaktiviteter