Charalampos Tzoulis (f. 1979) har mottatt Meltzer-prisen for fremragende arbeid av yngre forskere.

8. mars ble Lauritz Meltzer minnet med middag og utdeling av priser. To yngre forskere og en fremragende formidler ble hedret. Dette er en utdeling som skjer hvert år på Meltzers fødselsdag. L. Meltzer Høyskolefond står for utdelingen.
Tzoulis, som er forsker ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Bergen og en av to unge prisvinnere, forteller følgende til uib.no:
«Jeg forsker på en form for alvorlig hjernelidelse som rammer mitokondriene i cellene. Mitokondriesykdommen skaper en svikt i energiproduksjonen i kroppen til dem som er rammet og går særlig utover nervesystem og ryggmarg. Pasientene opplever balansesvikt og epilepsi. Mange dør av sykdommen, som oppstår i barndommen eller tenårene.
Sykdommen er recessiv, det vil si at mennesker kan være bærere av sykdommen. Når to bærere får barn, er det 25% risiko for at de får barn med sykdommen,» forteller han. Undersøkelser fra Vestlandet viser at én av 50 er bærer.
Tzoulis har studert sykdommen inngående. Det finnes ingen kur.
«Målet er selvsagt å kunne stoppe dette. Vi ønsker å belyse hvordan mekanismene fungerer for å kunne utvikle en kur i frmtiden.»
Han ser på prisen som en stor ære og en anerkjennelse av arbeidet han har lagt ned.
 «Jeg tilbringer mange timer på laben og med pasientene. Det er et emne det ikke er mange som forsker på, men dette forteller meg at funnene våre er viktige og at dette er fornuftig.»
Prissummen på 100 000 kroner skal han investere i forskningen.

Foto: Paul Sigve Amundsen, Universitetet i Bergen

Publisert: 25.4. 2012